Het Geval M. (1): Ontdek je Grenzen

In de Systemic NLP opleiding van ubeon ging het afgelopen weekend onder meer over grenzen. De grenzen in deze context zijn wat je zou kunnen noemen “emotionele” grenzen. Het Nederlands kent helaas geen goede vertaling voor het Engelse woord “boundaries”. Wij (Belgen) hebben een vreemde relatie met grenzen: we gaan er nogal slecht mee om (getuige de cijfers van het aantal rechtzaken tegenover bijvoorbeeld de aantallen in onze buurlanden). Ik wil graag even voorbij gaan aan de oorzaken. Hoe kan je leren beter om te gaan met grenzen? Stap 1: Ontdek je Grenzen.

Het geval M.

Tijdens de pauze in een Van Groep naar Team sessie stond ik met M. (een deelnemer) te praten en Atan duwde zijn hoofd tegen zijn arm. Eén keer, twee keer, drie keer en meer. Met elke keer groeide zichtbaar de irritatie bij M en hij probeerde steeds verder uit de weg te gaan. Bij de vierde of vijfde keer kwam er een vraag: “Waarom doet hij dat?”. Dat verraste me en hier wilde ik meer over weten.

ik: “Ik weet het niet.Wat denk jij?”
M.: “Doet hij dat om te domineren?”
ik: “Dat zou kunnen, maar het kan ook iets anders zijn. Waarom wil je dat weten?”
M.: “Dan weet ik waarom hij dat doet…”
ik: “Ja en wat zou je dan doen met die wetenschap?”
M.: “…”
ik: “Wat ik me afvraag, is hoe jij je er bij voelt. Ik zag je steeds opzij stappen en verstoord kijken na de tweede keer”
M. : “Dat is gewoon ambetant en ik word er eigenlijk wat kwaad over omdat hij niet ophoudt.”
ik: “Hoe heb je hem duidelijk gemaakt dat je wil dat hij ophoudt?”
M. : “Ja, dat is toch duidelijk, ik ga uit de weg…”.
ik: “En wat deed Atan?”
M.: “Hij bleef me volgen om voort te doen. Het is hem dus niet duidelijk …”
ik: “Kom je vaker in soortgelijke situaties? Bijvoorbeeld met mensen?”
M.: “… Ja, en ik reageer er altijd zo op: weggaan, uit de weg gaan en dan lopen ze vaak over me heen”.
ik: “Hoe zou je duidelijk kunnen maken dat je hiervan niet gediend bent?”

Ontdek je grenzen

Pas na herhaaldelijk en steeds verder overschrijden van M.’s grens wordt hij er zich van bewust. M. voelt een zeker ongemak dat hij tot driemaal toe onbewust wegdrukt. Hij benoemt dat gevoel desgevraagd als “ambetant” en zelfs als “kwaad”.

De emoties die het overschrijden van jouw grens signaleren, heb je misschien een andere naam gegeven. Leer ze herkennen en je grenzen ontdekken. Contacteer mij